Grăsimea de aligator, alături de cea a altor animale, ar putea, într-un viitor apropiat, să fie folosită ca și combustibil alternativ, se arată într-un raport prezentat cu ocazia cele de a 247 întâlniri anuale a Societății Americane pentru Chimie.
În căutarea lor pentru o alternativă a combustibililor fosili, Thomas Junk și colegii săi de la Univeristatea din Louisiana au descoperit proprietățile grăsimii de aligator. În fapt, aligatorii sunt vânați în număr mare în SUA pentru pielea și carnea lor, însă nimeni nu se gândise la un posibil folos al acesteia. Iar adevărul este că milioane de kilograme de grăsime sunt aruncate în fiecare an.
„Conversia grăsimii animale în biocombustibil nu este una nouă. Ea nu a reprezentat însă o soluție viabilă, cel puțin până acum, din cauza deșeurilor uriașe ce rezultă în urma unui asemenea proces. Metoda noastră înlătură însă astfel de neplăceri", susține Thomas Junk.
În mod normal, grăsimea animală era amestecată cu anumite chimicale, acestea din urmă fiind responsabile de apariția numărului uriaș de deșeuri. În metoda inventată de Junk și colegii săi, metanolul încălzit la temperaturi mari înlocuiește catalizatorii chimici tradiționali. Eliminând acești catalizatori, se înlătură, inevitabil, și problema deșeurilor.
„La fel de important ca dispariția deșeurilor este faptul că întregul proces nu durează mai mult de câteva minute. Este un aspect ce trebuie luat în seamă într-o industrie în care trebuie să producem cât mai mult combustibil, într-un timp cât mai scurt", adaugă specialistul american.