Jump to content
Facebook Twitter Youtube

HRISTOS A ÎNVIAT! - Христос Воскресе!


Loading
 Share

Recommended Posts

HRPsIwC.png

 

 

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos, Învierea fiind, după cum spunea părintele Arsenie Boca, singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi.

 

La câteva zile după intrarea solemnă în Ierusalim (de Florii), Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt. După trei zile, a înviat din morţi. Toată această succesiune de evenimente au avut loc în numai o săptămână, cea a Patimilor, care precede Învierea.

Scopul acestei sărbători creştine este amintirea vie a patimii, a morţii şi a Învierii lui Iisus Hristos. Sfânta Scriptură a Noului Testament spune că Iisus Hristos, înainte de a pătimi, a prezis de mai multe ori că va fi răstignit, dar a treia zi va învia. De teama aceasta, iudeii au pus soldaţi de pază la mormântul lui Iisus Hristos. Totuşi, minunea s-a întâmplat.

 

 

După intrarea solemnă în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat şi răstignit, a murit pe cruce şi a fost pus în mormânt, iar după trei zile a înviat din morţi. Duminică dis-de-dimineaţă, Iisus Hristos a înviat ca un biruitor, cu puterea dumnezeirii Sale, ca să împlinească Scriptura şi cele hotărâte de iconomia divină pentru mântuirea neamului omenesc, explică părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

La Cina cea de Taină, în noaptea când a fost trădat de unul dintre apostoli, Iuda Iscarioteanul, înainte de a fi prins şi arestat, Iisus a instituit sărbătoarea Paştelui nou testamental, după porunca ce I-a fost dată de Dumnezeu.

Duminica - a treia zi după Scripturi - femeile purtătoare de mir au găsit mormântul Mântuitorului gol. Împotriva tuturor a celor care L-au acuzat şi batjocorit, numindu-l în derâdere Regele Iudeilor, rege încoronat cu spini, rege al cărui tron era o Cruce, părăsit de ai săi, păzit sub grea şi rece lespede de piatră, Hristos a izbândit cea mai strălucită biruinţă ce s-a văzut vreodată: biruinţa asupra morţii şi asupra răutăţii omeneşti. Această biruinţă nu putut fi tăgăduită şi nu i-a putut fi smulsă niciodată, a spus părintele Stoica.

Împreună cu duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, Paştele a fost sărbătorit încă din epoca apostolică. În conştiinţa Bisericii, Învierea Domnului nu este doar cea mai veche sărbătoare creştină, ci şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Această aleasă şi sfântă zi, cea dintâi a săptămânii, praznic al praznicelor, este şi sărbătoare a sărbătorilor. Citeşte şi: Obiceiul ciocnitului ouălor de Paşte. Ce simbolizează şi care sunt regulile Paştele este precedat de 40 de zile de post aspru, apoi o altă săptămână, a şaptea, cea a patimilor.

 

Un rol deosebit în determinarea şi fixarea duratei Postului Mare l-a avut, probabil, numărul 40 care apare în Vechiul Testament de mai multe ori. Principalele evenimente care implică acest număr ar fi cele patruzeci de zile ale potopului, cele patruzeci de zile petrecute de Moise pe muntele Sinai, cele patruzeci de zile în care iscoadele evreilor au cercetat pământul Canaanului, în care aveau să intre, cele patruzeci de zile parcurse de Sfântul Prooroc Ilie spre a ajunge la muntele Hore, cele patruzeci de zile pe care Dumnezeu le pune înaintea poporului din Ninive, spre a se pocăi.

 

În Noul Testament există anumite pasaje-cheie unde se aminteşte de numărul de patruzeci de zile - cele patruzeci de zile petrecute de Mântuitor în pustiul Carantanie, cele patruzeci de zile de la Înviere şi până la Înălţare, timp în care Mântuitorul le dă Sfinţilor Apostoli ultimele învăţături. Un ultim indiciu la fel de important ar fi cei patruzeci de ani petrecuţi de poporul lui Israel în pustiu. Simbolismul acestei perioade este unul forte şi reprezintă cu siguranţă timpul în care Dumnezeu încearcă lealitatea fiilor lui Israel, în vederea renaşterii unei noi generaţii fidele lui. Săptămâna Sfintelor Pătimiri, cea care precede Învierea, are în cultul ortodox slujbe şi rânduieli speciale. Astfel, luni, marţi şi miercuri se săvârşeşte Liturghia darurilor mai înainte Sfinţite, iar joi şi sâmbătă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.

 

- Albaneza - Krishti u ngjall! Vertet u ngjall!
- Afrikaans - Kristus er het opgestaan! Hom het waarlik opgestaan!
- Araba - Al-Masih-Qam! Hakkan Qam!
- Bulgara - Christos Vozkrese! Voistina Vozkrese!
- Ceha - Kristus Vstal A Mrtvych! Opravdi Vstoupil!
- Chineza - Jidu fuhuo le! Ta queshi fuhuo le!
- Coreeana - Kristo Gesso! Buhar ha Shao Ny!
- Daneza - Kristus er opstandeu! Sandelig Han er Opstandeu!
- Engleza - Christ is Riseu! Indeed, He is Risen!
- Franceza - Le Crist est ressuscite! Vraiment Il est ressuscite!
- Germana - Christus ist auferstanden!
- Greaca - Christos Anesti! Aleithos Anesti!
- Hindi - Kristo' pastitaha! Satvaru Upastitaha!
- Indoneziana - Kristus t'Elah Bangkit! Benar dia telah Bangkit!
- Italiana - Cristo e risorto! E veramente risorto!
- Islandeza - Kristus er upprisinn! Hann er vissulega upprisinn!
- Japoneza - Harisutosu fukkatsu! Jitsu ni fukkatsu!
- Maghiara - Krisztus feltmadt! Valoban feltmadt!
- Olandeza - Christus is opgestaan! Hij is waarlijk opgestaan!
- Poloneza - Chrystus Zmatwy chwstal Zaprawde Z martwychwstal!
- Portugheza - Cristo ressuscitou! Verdadeiramente ressuscitou!
- Rusa - Khristos Voskrese! Voistinu Voskrese!
- Spaniola - Cristo ha resucitado! Verdaderamente, ha resucitado!
- Suedeza - Kristus ar uppstanden! Ja, Han ar verkligen uppstaden!
- Turca - Hristos diril - Di! Hakikaten diril - Di!

 

 

 

 

Edited by Loading
  • I love it 4
Link to comment
Share on other sites

Adevărat a înviat! Vă doresc ca în această zi minunată și frumoasă să aveți parte de bucuria sufletească și bunul Dumnezeu să vă aducă pacea în suflete. Sărbătoare fericită la toți, nu chefuiți prea mult, defapt chefuiți dar cu limite. 

Hristos a Înviat !

Христос Воскресе!

Christ is Riseu!

  • I love it 3
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links