TeamSpeak este o unealtă de tip "Voice over IP" (VoIP) care permite grupurilor să comunice folosind chat-ul de tip voice în timp real. Este în principiu folosit de gameri în meciuri de tip Counter-Strike, Dota2, Legue of Legend, etc ... Dar şi în domeniu "business" unde oamenii trebuie să colaboreze în timp real pentru a decide ce, cum, unde la costuri de convorbire aproape zero. TeamSpeak este unul dintre cele mai vechi softuri în domeniul acesta, pe lângă Mumble şi Ventrilo care sunt şi au rămas competitori TeamSpeak până şi în ziua de astazi. Totuşi TeamSpeak-ul reprezintă un consum de resurse relativ mic (30-40MO RAM) (Windows XP) sau (100-120MO RAM) (Windows 7). De ce să alegem TeamSpeak ?
Calitate sonoră foarte mare.
Personalizabil, plin de features, uşor de folosit şi intervata inovatoare.
Aplicaţii gratuite, cât şi pe partea de server dar şi pe partea de client.
Foarte multe servere în toată lumea.
Securitate avansată.
Bogat în opţiuni.
Relativ stabil.
De ce să nu alegem TeamSpeak ?
Nu este posibil contactarea utilizatorilor de pe teamspeak pe un telefon mobil (Precum Skype).
Nu permite Video-Call (Chat-ul de tip video)
1. Descărcare TeamSpeak3 Client.
1.1. Intrăm pe site-ul oficial aici, TeamSpeak3 este dinsponibil pentru toate sistemele de operare (Windows, Linux, Mac OS X, IOS, Android , FreeBSD).
1.2. Vom da click pe butonul Download din treptul sistemului de operare pe care l-am ales.
1.3. Vom da mai în jos de scroll, unde vom bifa opţiunea "I agree." după care vom da click pe butonul Submit.
1.4. Aici vom primi întrebarea, "În ce scop utilizaţi TeamSpeak3?", nu este obligatoriu să răspundem la această întrebare, deoarece aceasta este opţională, aşa că vom da click direct pe butonul "No thanks, take me to the download.".
1.5. Ne va apărea o fereastră cu link-ul pentru descărcarea TeamSpeak-ului. Noi vom da click pe acel link pentru a descărca TeamSpeak3 Client.
2. Instalare TeamSpeak3 Client.
2.1 Acum vom căuta instalarea de la TeamSpeak3 în locul în care se descarcă deobicei fişierele, după localizarea programului vom da dublu click pe acesta, după care vom da click pe butonul Run.
2.2 După care vom da click pe butonul Next.
2.3. După care vom da click pe butonul I agree.
2.4. După care vom bifa opţiunea "Install for anyone using this computer".
2.5. După care vom selecta locaţia dorită pentru instalarea TeamSpeak-ului (Acesta se instalează standard în C:\Program Files\TeamSpeak 3 Client.). Instalarea acestui program nu ocupă prea mult spaţiu (acesta are între 50-60mb) după care vom da click pe butonul Next.
2.6. După care vom bifa opţiunea "Recommended: Save in user own files".
2.7 Va apărea o pagină cu întrebarea dacă dorim sau nu să instalăm softul OverWolf, care din punctul meu de vedere, este inutil şi ocupă spaţiu aiurea. Vom debifa opţiunea "Install OverWolf" pentru a nu instala acel soft, şi vom da click pe butonul Next.
2.8 Acum nu rămâne decât să dăm click pe butonul Install, pentru a finaliza instalarea.
2.9 Acum vom aştepta maxim 30 de secunde până la finalizarea instalării.
3. Configurarea setărilor TeamSpeak 3 Client 3.1 După instalarea programului, vom da dublu click pe fişierul "TeamSpeak 3 Clien.exe".
3.2 Ne va apărea o fereastră prin care ne arată care sunt paşii de urmat (6 la număr).
3.3 În căsuţa "Please choose a nickname" ne vom pune numele / nickname-ul, şi vom da click pe butonul "Next".
3.4 Ne va apărea fereastra prin care vom seta modul prin care vom utiliza microfonul. Avem două opţiuni "Voice Activation Detection" sau "Push-to-talk".
3.4.1. Vom da click pe opţiunea "Voice Activation Detection" în cazul în care microfonul nostru nu produce un sunet ce îi poate deranja pe cei de pe canal.
3.4.2. Vom da click pe opţiunea "Push-to-talk" în cazul în care microfonul nostru produce un zgomot ce poate deranja pe cei de pe canal. Puteţi activa microfonul ţinând apăsat pe butonul setat, ex. în cazul me: TAB.
3.5. Acum vom seta sensibilitatea sonoră a microfonului din dreptul bării gradate (de la -50 - 50), cea standard este setată la mijocul, adică pe 0. Butonul Begin Test este folosit pentru a verifica microfonul. În continuare vom da click pe butonul Next.
3.6. În următorul pas avem posibilitatea de a binda butoane la alegere pentru:
3.6.1. Închiderea microfonului apăsând o tastă la alegere (Microphone Mute).
3.6.2. Închiderea sonorului prin apăsarea unei taste la alegere (Speaker Mute).