Assasin's Creed 3
Ţin minte destul de clar senzaţia golaşă şi uşor dezamăgită pe care am avut-o după ce am terminat primul Assassin’s Creed. O migală greu de contestat era prezentă în întreg decorul, în animaţiile care ilustrau capacităţile de căţărare ale lui Altair şi, nu în ultimul rând, în level design-ul care asigura un parkour destul de continuu şi fluid. Însă repetitivitatea misiunilor secundare, accentuată de lipsa generală de activităţi suplimentare, şi rigiditatea mecanicilor subminau puternic motivaţia într-o lume open-world.
Apoi a venit AC2 şi cele două „expansion”-uri care au descris peregrinările lui Ezio în Epoca Renascentistă, mult mai stufoase şi personalizabile, băgând sub preş o parte din neajunsurile care îmi tăiaseră elanul în trecut. Aspectul de management economic, cel de RPG manager pe care îl aduceau asasinii pe care-i puteai antrena, numeroasele misiuni secundare din mai multe categorii şi personalizarea protagonistului mai permisivă au generat un soi de dependenţă şi febră a hârciogului de achievements în mine.
Povestea se desfăşoară lent, dar destul de intens, punctând un scenariu conspirativ destul de direct şi transparent care, chiar dacă nu surprinde prin complexitate, impresionează prin convingerile puternice ale fiecărui templier pe cale să-şi dea duhul.
Controlezi succesiv doi eroi – în primele patru segmente ale firului principal personajul controlat este Haytham Kenway, un gentilom care, deşi îşi ocupă timpul cu asasinate la operă şi dezamorsare de rebeliuni pe vase îndreptate înspre noul continent, este deosebit de articulat şi bine intenţionat. După un twist surprinzător şi răcoritor, suntem aruncaţi în memoriile fiului lui Haytham cu o femeie Mohawk, căruia din comoditate noi (cât şi majoritatea personajelor din joc) îi vom spune Connor.
Hărţile sunt multietajate şi în general au câteva rute de navigare care duc inevitabil în intersecţii în care au loc adesea măceluri. Fie că alegi să o iei pe acoperişuri, să te amesteci în mulţime sau să îţi alergi ţinta prin pieţe aglomerate, va trebui să fii atent şi la şoaptele care te anunţă că omul care te vânează este aproape şi poate ar fi mai înţelept să nu te desconspiri.
Pentru fiecare kill sau stun avem bonusuri pentru abordare, incognito (să nu fii detectat) şi focus (să aştepţi o scurtă perioadă după ce eşti în rază înainte să-ţi omori victima). Controlul e uşor diferit faţă de single-player, dar destul de bine optimizat pentru multiplayer şi, dacă vă bucuraţi de o conexiune decentă, timpii de răspuns sunt excelenţi.
Lobby-urile sunt şi ele destul de pline, iar meniurile destul de intuitive şi autoexplicative. Resursa cu care vă cumpăraţi recompense poate fi sistemul de credite obţinute prin joc, sau cele Erudito, obţinute prin microtranzacţie. Cu toate astea, AC III nu e pay-to-win, fiindcă nu există „bombe ascunse” printre reward-uri şi, cel mai adesea, scorul cel mai mare îl are cel mai ager jucător, nu cel mai frumos îmbrăcat.
Plusuri
-Bătăliile navale
-Ciclul vară/iarnă și detaliile grafice care susțin atmosfera
-Diversificarea mediului prin porţiunile extinse extraurbane
-Multiplayer-ul
-O lume vastă, ticsită cu activităţi opţionale
Minusuri
-Connor e mai „din topor” decât Ezio sau Altair
-Cutscene-uri prea multe şi dese
-Secvenţele cu Desmond sunt neinteresante
-Sistemul de luptă este învechit în privința conceptelor
Cerinte de sistem minime: Assassin’s Creed 3 (PC)
-OS: Windows Vista® (SP2) / Windows® 7 (SP1) / Windows® 8
-Procesor: 2.66 GHz Intel® Core™2 Duo E8200 sau 2.66 GHz AMD Athlon™ II X4 620
-Placa video: 512 MB – DirectX® 10 cu Shader Model 4.0 sau mai bun
-Placa video AMD Radeon™ HD 4850 / 5000 / 6000 / 7000 series
-Placa video NVIDIA® GeForce® 8800 GT / 9 / 200 / 400 / 500 / 600 series
-Spatiu pe disc: 17 GB
-Memorie (RAM): 2 GB
-Multiplayer: DA, conexiune minima 256 kbps
Cerinte de sistem recomandate: Assassin’s Creed 3 (PC)
-OS: Windows Vista® (SP2) / Windows® 7 (SP1) / Windows® 8
-Procesor: 2.6 GHz Intel® Core™2 Quad Q9400 sau 3.0 GHz AMD Phenom™ II X4 940
-Placa video: 1024 MB DirectX® 10 compliant with Shader Model 5.0 sau mai bun
-Placa video AMD Radeon™ HD 4850 / 5000 / 6000 / 7000 series
-Placa video NVIDIA® GeForce® 8800 GT / 9 / 200 / 400 / 500 / 600 series
-Spatiu pe disc: 17 GB
-Memorie (RAM): 4 GB
-Multiplayer: DA, conexiune minima 256 kbps