RevoluTioN. Posted October 25, 2013 Share Posted October 25, 2013 Skopje, moderna capitală a Macedoniei este o adevărată carte de istorie; ocupată de diverse popoare de-a lungul existenței sale, își expune cu mândrie urmele trecerii lor: situri romane, biserici și mănăstiri bizantine și moschei otomane, un amestec eclectic de cultură creștină și islamică.Skopje este unul dintre puținele orașe care au perfecționat arta îmbinării vechiului cu nou în cultură, artă și arhitectură. Când ajungi în Skopje, începe vizitarea orașului cu Fortăreața Kale și Podul de piatră, de pe râul Vardar. Fortăreața, construită în secolul al X-lea, este în vârful dealului, așa că vei avea o priveliște excelentă a orașului. În apropierea fortăreței estemoscheea Mustafa Pasha, unde, dacă urci în minaret, vezi orașul în toată splendoarea sa. Tot pentru o panoramă excelentă a orașului, ia un taxi și urcă pe Muntele Vodno, la mănăstirea Svewti Pantelejmon, cu superb bisericuță din secolul al XII-lea și un extraordinary restaurant cu mâncăruri tradiționale.Micuța mănăstire Sveti Spas a fost construită sub pământ pentru că în timpul stăpânirii otomane, era interzis ca o biserică să fie mai înaltă decât o moschee. Mănăstirea adăpostește un iconostas de zece metri lungime și șase metri înălțime, superb sculptat în secolul al XIX-lea. Uită-te cu atenție la sculpturile miniaturale din partea stângă, care sunt autoportretele artiștilor. Vizavi de mănăstire este un muzeu și mormântul lui Goce Delcev, erou național care a luptat împotriva otomanilor și a fost ucis de aceștia în 1903. Vechiul Bazar Oriental merită o vizită de câteva ore, mai ales dacă vrei să faci cumpărături deobiecte tradiționale sau să privețti cum sunt lucrate de meșteșugari. Atmosfera este de souk și poți avea impresia că ești în Istanbul!Pentru delicioasa bucatarie macedoneana, cu influente grecesti si italienesti, mergi la restaurantul Balkanika, un restaurant traditional, cu ospătari îmbrăcați în costume po[CENSORED]re, muzică po[CENSORED]r live. Comandă Imam baialdi, Tava balkanica (un aperitiv care conține carne de porc tăiată bucățele, carne de pui, miel, carne de vită, brânză și ciuperci). Încheie masa cu vclătite Bajadera sau o baklava! De Catalina Alberti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts