xSosetaru Posted December 29, 2020 Posted December 29, 2020 Ovazul a fost, in trecut, unul dintre motivele de sicana in Marea Britanie, intre englezi si scotieni. In dictionarul lui Samuel Johnson publicat in anul 1755 ovazul era definit ca “o cereala care in Anglia este de regula data la cai, dar in Scotia pare sa hraneasca oamenii”. Replica scotienilor nu a intarziat sa vina, acestia raspunzand, cu inteligenta si umor: “De aceea Anglia au cai atat de buni, iar Scotia are oameni atat de grozavi”. Intr-o cercetare intreprinsa In Australia, ovazul s-a clasat pe locul 1 in topul celor mai sanatoase alimente pentru micul dejun si pe locul 3 in topul celor mai satioase dintre optiunile existente pentru prima masa a zilei. In mod natural, ovazul nu contine gluten, dar acesta poate fi contaminat cu aceasta substanta in timpul procesului de productie sau de procesare. Daca nu doresti sau iti este interzis sa consumi gluten, verifica pe ambalaj mentionarea expresa “gluten free”. Spre deosebire de cele mai multe dintre cereale, ovazul creste cel mai bine in zone cu clima mai rece si umeda, iar acest lucru explica de ce acesta este atat de po[CENSORED]r in Scotia. De altfel, ovazul scotian este printre cele mai apreciate in lume. Invelisul bobului de ovaz poate reprezenta o sursa de combustibil care contribuie la sanatatea planetei. Mai exact, intr-un proiect al Universitatii din Iowa sustinut de un mare producator de ovaz, prin folosirea la arderea in cazane pentru biomasa a cojilor de ovaz s-a obtinut reducerea emisiei de dioxid de carbon cu 70000 de tone anual, echivaland cu retragerea de pe sosele a 1200 de autoturisme. In plus, proiectul a condus la economisirea de catre universitate a unei sume de peste un milion de dolari. Rusia, Canada, Statele Unite, Finlanda si Polonia sunt cei mai mari producatori de ovaz din lume. In statul american Texas, la aproximativ 70 de kilometri de Austin, exista o localitate numita Oatmeal.
Recommended Posts