Jump to content
Facebook Twitter Youtube

[Tutorial] Structuri dinamice de date


Recommended Posts

Structurile dinamice de date sunt date structurate ale caror componente (noduri) se aloca pe masura ce se creaza, adica in mod dinamic.

Avantajele alocarii dinamice fata de alocarea acelorasi structuri de date in mod static (in segmentul de date) sau volatil (in segmentul de stiva) este posibilitatea de a utiliza aceasta memorie dupa dorinta programatorului si, evident, economia de memorie.

Pentru a crea o structura dinamica de date se impune folosirea unui camp care sa retina adresa de memorie la care se afla urmatorul element din structura, deci un camp care este un pointer. Astfel se realizeaza o inlantuire dupa adrese. In HEAP, structura respectiva va avea zone alocate componentelor sale in locurile gasite disponibile, care nu se succed intotdeauna in ordinea in care este realizata inlantuirea logica.

In functie de tipul inlantuirii realizate intre componente, exista urmatoarele tipuri de organizari:

- structuri liniare: liste simplu inlantuite si liste dublu inlantuite, cu cazuri particulare: lista circulara, stiva, coada.

- structuri arborescente ierarhice

- structuri retea

In aceasta lucrare vom trata structurile dinamice liniare de date.

Asupra unei liste liniare putem efectua urmatoarele operatii:

- creare lista;

- parcurgere lista, pentru prelucrarea informatiei utile (afisare, calcule, sortare, cautare, etc - operatii care se pot efectua in general si asupra vectorior)

- inserarea unui nod in lista

- stergerea unui nod din lista

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links