Jump to content
Facebook Twitter Youtube

Traditii de Craciun neobisnuite in Europa


Oanna
 Share

Recommended Posts

Craciunul, poate cea mai iubita si asteptata sarbatoare a anului, se apropie cu pasi repezi. Este momentul din an in care sunt scoase de la naftalina traditiile si obiceiurile care fac atat de frumos acest eveniment. Bucurie adusa de sarbatorile de iarna este imbratisata de oamenii de pe intreg mapamondul.

Dincolo de brad, globuri si cadourile aduse de Mos Craciun, mai exista locuri in lume care-si pastreaza un aer aparte, datorita anumitor obiceiuri pe care le-au pastrat din generatie in generatie.

Cehia: Superstitia pantofului din Ajunul Craciunului

In Cehia, Ajunul Craciunului reprezinta un moment foarte important pentru femeile nemaritate. Potrivit tradiției, in Ajun femeile nemaritate stau cu spatele la usa de la intrare si arunca un pantof peste umar.

Daca pantoful aterizeaza cu varful spre usa, atunci cea care l-a aruncat isi va gssi sotul pana la Craciunul viitor.

Ucraina: Globurile, inlocuite cu paienjeni si panze de paienjeni

Dacă pentru intreaga lume pare o bizarerie, in schimb, pentru ucraineni a impodobi bradul cu paienjeni si panze de paienjeni este o traditie care trebuie musai pastrata.

Aceasta traditie s-a nascut din Legenda Paianjenului de Craciun, o poveste veche despre o familie saraca, care nu si-a permis decortiuni pentru bradul de Craciun. Paienjenii le-au venit in ajutor si au decorat bradul cu panze, salvandu-le Crăciunul.

Mai mult, in Ucraina, Craciunul este tinut dupa ritul vechi ortodox, adica pe 7 ianuarie. O alta traditie spune ca mezinul familiei trebuie sa caute stele pe cer si ca, in momentul in care cel mic vede prima stea, toata lumea isi poate deschide cadourile de Craciun. Aceasta ultima traditie este po[CENSORED]ră si in Polonia.

Olanda; Mosul vine mai devreme

Evident, pentru copii, Craciunul este asociat cu primirea cadourilor de la Mos. Micuții inbcept sa numere zilele care au mai ramas pana in Ajunul Craciunului. Exista insa copii care sunt mai norocosi pentru ca ei sunt primii care-si desfac cadourile.

Se intampla in Olanda. Copiii isi primesc cadourile inca de pe data de 5 decembrie, după ce Zwarte Piet sau Peter cel Negru le lasa acasa la ei, in timpul zilei.

In folclorul Tarilor de Jos, Zwarte Piet este prieten cu Mos Nicolae si vine de obicei cu barca din Spania. Mereu este primit cu o parada festivă. Este un personaj cu traditie indelungata, despre care se spunea la inceputul secolului XX ca-i ia pe copiii neascultatori și-i duce in Spania.

Suedia: Capra realizata din paie

O traditie straveche din Suedia este Yule, o capra realizata din paie, a carei traditie are radacini in epoca pre-crestina. Se spunea ca Thor, zeul nordic al tunetului, calatorea prin ceruri cu o caleasca trasa de doua capre.

In secolul al XIX-lea, capra Yule era cea care aducea cadourile de Craciun. Barbatii se deghizau in capre si aduceau cadouri celor dragi. Astfel, capra Yule a devenit un simbol al Craciunului. Inca din anul 1966, in orasul suedez Gavle se construieste in fiecare an o capra din paie cu o inaltime de 13 metri, o lungime de 7 metri si o greutate de 3 tone.

Atunci cand e gata, locuitorii dau foc imensei capre, iar acesta este un moment nelipsit de Craciun.

Norvegia: Maturi ascunse de frica spiritelor rele

In noaptea de Ajun, foarte multi norvegieni isi ascund maturile inainte de a se duce la culcare, deoarece o veche superstitie spune ca atunci spiritele rele si vrajitoarele revin pe Pamant pentru a face rau.

Potrivit traditiei, daca iti ascunzi matura ai mai putine sanse sa fii vizitat de un spirit rau. Tot in Norvegia oamenii cred in Nisse, un pitic care pazeste animalele de la ferme

De Craciun, copiii trebuie sa lase un castron cu terci de ovaz pentru Nisse, daca nu vor ca piticul sa le faca glume proaste tot anul care va urma.

Finlanda: sauna impodobita si elful, protectorul familiei

Traditia finlandeza a saunei provine din ritualurile vechi de Craciun, atunci cand sauna era considerata un loc sacru. Finlandezii cred ca, in timpul Craciunului, in saunele lor se ascunde un elf, iar acest elf este protectorul familiei.

De aceea, inainte de a lua masa de Craciun, finlandezii isi decoreaza sauna cu luminite de Craciun si petrec impreuna cu familia in sauna. Finlandezii cred de asemenea ca Mos Craciun traieste in tara lor, si nu la Polul Nord sau in Groenlanda, cum cred alte popoare, precum danezii.

Serbia: tinerele aduc in casa apa sacra

In dimineata primei zile de Craciun, tinerele fete aduc in casa apa, iar aceasta este considerata sacra. Membrii familiei o beau sau se spala pe fata cu apa sacra, inainte de a manca micul dejun.

Tot in Serbia, o veche traditie spune ca, la tara, tatal pleca in ziua de Ajun de acasa si se intorcea cu un bustean pe care familia urma apoi sa il arda. In prezent, in curtea multor biserici din Serbia se fac focuri de tabara din busteni, pentru a continua traditia.

Islanda: Yule Lads sau cei 13 Mosi Craciun

In Islanda nu exista doar un Mos Craciun ci… 13! Acestia se numesc Yule Lads, locuiesc in munti si se spune ca vin rand pe rand in oras, in cele 13 zile care preced Craciunul. Copiii isi lasa pantofii la intrare in fiecare zi, pentru ca Yule Lads sa le lase cadouri, daca au fost cuminti, sau rosii stricate, daca au facut nazbatii.

Traditia islandeza de Craciun spune si ca fiecare, mic sau mare, trebuie sa primeasca in dar un obiect de imbracaminte de Craciun.

Estonia: Decembrie, luna in care sosetele stau mereu agatate

In Estonia este po[CENSORED]ra traditia calendarului de Advent. De la inceputul lunii decembrie si pana in Ajun, copiii estonieni isi agata sosetele si primesc in ele in ficare zi citeva dulciuri delicioase, in dar de la Mos Cracuin.

De ajun familiile sa aduna, iar Mos Craciun ofera cadouri in schimbul unor poezii. Estonienii cred si ca primul brad de Craciun care a fost impodobit vreodata in lume a fost facut in Talinn, capitala Estoniei.

Spania: busteanul ce trebuie hranit pana la Craciun

O traditie spaniola spune ca pe 8 decembrie, data la care incep in mod normal pregatirile pentru Craciun, copiii pregatesc un bustean de Craciun, denumit Tio de Nadal. Tio de Nadal devine un fel de animal de casa, pe care copiii trebuie sa il hraneasca si sa il ingrijeasca pana pe 24 decembrie.

Ii ofera fructe uscate si il acopera cu paturici pentru a sta la caldura. Apoi, in seara de ajun, copiii se uita sub paturica lui Tio de Nadal si vad ca din el au iesit multe cadouri.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links