Jump to content
Facebook Twitter Youtube

Un mic suport !


KIT
 Share

Recommended Posts

Buna seara tuturor,am vazut intr-un topic ca aveti nevoie de a atrage lume,prin noi articole,proiecte,stiri si altele.Deci,m-am gindit sa va acord un mic sprijin in ceea ce priveste lumea justitiei.Sunt din Moldova-Chisinau,luind in consideratie faptul ca sunt Jurist,am decis ca la inceput sa informez toata lumea cu informatii legate de Drepturile si Libertatile Fundamentale ale fiecarui cetatean.Posibil unii se v-or intreba de unde stiu eu legislatia Romana daca sunt din Moldova,va pot raspunde ca cunosc cit de cit legile Romaniei !

Deci,posibil unii cunosc altii nu,dar Constitutia este Legea Suprema in stat si fiecare este Obligat sa o respecte,in caz de nerespectare intervine Forta de Constringere a statului.Acum va v-oi enumera citeva articole importante din Constitutie pe care fiecare din voi ar putea sa le implimenteze sau folosi in viata de zi cu zi:

  • Articolul 22 ( Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica. ) - Dreptul la viata precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanelor este garantat de catre stat.Deasemenea,in cazul in care o persoana a comis o infractiune exceptional de grava,statul nu-i poate aplica pedeapsa cu moartea !

  • Articolul 24 ( Dreptul la aparare. ) - Dreptul la aparare este garantat.In cazul in care sunteti implicati intr-un proces,nu importa ca parte vatamata sau ca persoana invinuita,aveti dreptul sa cere-ti de la stat un avocat si sa fiti asistat de el pe tot parcursul procesului,acesta poate fi numit sau ales din oficiu.Statul este obligat sa vi-l ofere cu exceptia cind aveti un avocat personal.

  • Articolul 25 ( Dreptul la libera circulatie. ) - Dreptul la libera circulatie,in tara si in strainatate este garantat.

  • Articolul 29 ( Dreptul la libertatea constiintei. ) - Libertatea gindirii si a opiniilor,precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma !Ca sa fie clar pentru toti,nimeni nu este in drept sa va constringa sau sa va interzica sa adoptati o opinie,sunte-ti liberi sa va expuneti opiniile in public atit timp cit nu incalca-ti alte drepturi ale altor oameni.

  • Articolul 30 ( Dreptul la libertatea de exprimare. ) - Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. Cred ca multi din voi nu doar o singura data ati auzit la adresa dumneavoastra urmatoarele cuvinte '' taci din gura; sau inchide gura; s.a.m.d '' mai ales sunt sigur ca au de afaceri cu aceste cuvinte chiar scolerii nostri.Profesorii deseori isi permit sa foloseasca astfel de cuvinte la adresa lor,dar personal nu cunosc ca fiecare persoana are acest drept.Asa ca, fiecare dintre voi poate folosi acest articol in scopul de aparare contra celor ce va incalca acest drept.Nu uitati,Constitutia este Legea Suprema,si in caz ca vi s-a incalcat un drept din Constitutie,sunteti predispusi sa merge-ti in Instatnta de judecata,unde se v-a face dreptate !

  • Articolul 32 ( Dreptul la invatatura. ) - Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.

  • Articolul 42 (Interzicerea muncii fortate.) - Munca fortata este interzisa.Nimeni nu poate sa va oblige sa lucrati,atit timp cind dumneavoastra personal nu doriti.

  • Articolul 49 (Protectia copiilor si a tinerilor.) - Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor. Statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protecţie socială a copiilor şi a tinerilor se stabilesc prin lege. Exploatarea minorilor, folosirea lor în activităţi care le-ar dăuna sănătăţii, moralităţii sau care le-ar pune în primejdie viaţa ori dezvoltarea normală sunt interzise. Minorii sub vârsta de 15 ani nu pot fi angajaţi ca salariaţi.

Deci cam aceste articole ar fi de dorit sa le memorati deoarece au o importanta destul de mare ca si celelalte articole din Constitutie.Daca aveti careva intrebari,adresatile si eu o sa incerc sa v-a ajut.

Ps:O sa mai revin cu careva informatii de acest gen,sper sa va placa.

  • I love it 11
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links