Costin Posted May 26, 2015 Posted May 26, 2015 Vinerea trecuta am fost la lansarea oficiala in Romania (la Timisoara) a lui Zoe, o masinuta 100% electrica de la Renault. Am condus-o putin, am analizat-o, i-am facut poze si am ascultat o prezentare despre automobile electrice. Tot acolo am condus si Twizy, un alt automobil electric de la Renault, despre care voi vorbi intr-un alt articol ulterior, cand va voi spune mai multe despre masinile electrice. Iar cu ocazia asta inauguram si categoria Auto, unde speram sa testam cat mai multe masini electrice si chiar unitati multimedia moderne. Daca Twizy nu este o masina in adevaratul sens al cuvantului, fiind catalogat ca fiind un cvadriciclu, Renault Zoe este o masina pe bune, de talia lui Clio sau Sandero. Ba mai mult, chiar daca e electrica, n-arata rau deloc, cum ne-au obisnuit unele modele de masini electrice sau hibride. Dar haideti sa luam fiecare categorie in parte la analizat. Tehnologie Sub capota Zoe are un motor electric de 65 kW, adica 88 de CP. Acesta este propulsat cu ajutorul bateriilor Lithium-Ion, de 22 kw, care cantaresc nu mai putin de 290 kg si sunt amplasate in podeaua masinii. Bateriile se incarca in 9 ore la o priza normala, de locuinta, de 16 A (monofazic, 3 kW) sau 80% intr-o ora, daca dispuneti de circuit electric trifazic de 22 kW (32 A). In cazul in care vor aparea si statii de incarcare acestea vor putea duce pana la 43 kW (63 A) ceea ce s-ar traduce intr-o incarcare pana la 80% in doar ju[CENSORED]te de ora. Dar, deocamdata, asta e doar un vis frumos, cu toate ca exista planuri serioase de instalare a unor statii de incarcare, despre care va voi vorbi in articolul cu Twizy. Acum, daca tot v-am spus si in cat timp se incarca bateriile, sa va spun si cat anume tin. In momentul in care sunt incarcate la 100% autonomia masinii pleaca de la 100 Km. Daca mergi frumos poti sa parcurgi 150 Km cu “un plin” de curent, desi masina e omologata cu o autonomie de 210 Km, insa in viata reala nu vei atinge probabil niciodata acea valoare. O incarcare completa costa, in momentul de fata, undeva la 12 lei. Zoe are cam toate sistele de siguranta incluse in standard: airbag-uri frontale si laterale, ABS, ESP si altele. Asa ca a primit si 5 stele de siguranta la testele Euro NCAP. Motorul e cuplat la roti prin intermediul unei cutii de viteze automate. Ceea ce e impropriu spus, pentru ca nu e o cutie de viteza clasica, cum vedem pe masinile cu motor termic. Insa, ca idee, totul se reduce la P, R, N si D. Cum se conduce? Tinuta de drum Zoe nu e o masina usoara, are nu mai putin de 1429 Kg (din care va spuneam ca aproape 300 Kg sunt baterii). Cu toate acestea e o masina fasteata si usor de condus. Am avut tot timpul senzatia ca ajunge foarte repede la 100 Km/h. Dupa care am citit specificatiile si am aflat ca, de fapt, ajunge in 13.5 secunde. Ceea ce nu e repede deloc, dar asa era senzatia, poate si datorita cutiei automate (care de fapt e o singura treapta de viteza) si a motorului electric care ofera intreg cuplul (de 220 Nm) inca de la plecarea de pe loc. Desi are bateriile in podea si, astfel, centrul de greutate mai jos nu pot spune ca o masina care sta limita de asfalt pe curbe, ca o sportiva. Insa nici rau nu este, nu va speriat. Doar ca, nu asta e scopul ei, sa o duci cu viteza pe curbe. Iar daca tot vorbim de viteza, aflati ca masina e limitata la 140 Km/h pentru a-ti asigura o autonomie mai buna a bateriei. In carte scrie ca e limitata la 135 Km/h insa pe bord ajunge pana la 140 fara probleme. Dar am inteles rapid de ce e limitata: urcand de la 100 Km/h la 140 Km/h (in cateva secunde) autonomia a scazut cu vreo 7 Km. Avantajul e ca daca o lasi mai moale cu acceleratia Zoe incepe sa recupereze energie prin franare si bateria se incarca, castigand autonomie. Prin oras lucrurile stau foarte bine. In masina e o linista de nedescris, auzi doar, cateodata, zgomotul rotilor. Asa ca te poti bucura de muzica… sau de liniste. Fiind vorba de o cutie auto[CENSORED] e pefecta pentru oras. Din pacate, trebuie sa te obisnuiesti sa te uiti in bord pentru a afla daca esti in P, R, N sau D, pentru ca dupa pozitia schimbatorului nu iti poti da seama. Design exterior Nu stiu de ce dar majoritatea masinilor electrice sau hibride sunt foarte foarte urate. Parca daca e electrica trebuie sa fie si urata. Nu e cazul si cand vorbim de Zoe, care arata ca o masina normala cu design nou si modern. Pe alocuri gasim tente de albastru: prin faruri, stopuri si sigle iar formele masinii sunt, in general, rotunjite si placute ochiului. Zoe e chiar simpatica. Design interior La interior se pastreaza cam aceeasi nota pozitiva de la exterior. Materiale luminoase, bord cu ecran LCD de buna calitate si frumos colorat si o navigatie/tableta R-Link. Masina vine in doua variante de echipare: Zen (cea de top) si Life. Diferentele intre ele sunt minore si se refera la jante de aliaj, camera video pentru mersul inapoi sau geamuri cu tenta pe spate. Echiparea Zen mai are, din standard, si cateva “gagdget-uri” menite sa-ti faca viata mai frumoasa: senzori de ploaie si lumini, senzor de toxicitate (care trece clima pe recirculare), ionizor si difuzor de parfum.
Recommended Posts