Jump to content
Facebook Twitter Youtube

Paradoxuri – Logica “perversa”


ManuDx2 - THE BOSS .
 Share

Recommended Posts

Imagini-paradoxale-Escher.jpeg

 

 Anumite situatii si rationamente sunt considerate ca fiind paradoxale, deoarece releva o logica “perversa”, o contradictie, o absurditate sau o contrazicere a perceptiei comune. Iata cateva exemple de astfel de paradoxuri:
  • Guy de Maupassant, celebru scriitor francez, din secolul al XIX-lea, detesta Turnul Eiffel si, totusi, urca aici foarte des, explicand celor care il intrebau de ce face acest lucru ca “este singurul loc din care nu mai vede turnul”.
  • Sacha Guitry, dramaturg si actor de origine rusa, stabilit in Franta, solicitandu-i-se, dupa un spectacol, de catre o admiratoare, un autograf, acesta a scris cu mana lui : « Iertati-ma, dar eu nu dau niciodata autografe ». Si a semnat.
  • Cand Gestapo-ul a venit sa il ia pe scriitorul evreu Tristan Bernard, de la domiciliul sau, din Paris, in timpul Ocupatiei germane, acesta a devenit, dintr-o data, foarte senin, spunand: « Pana acum am trait cu teama, de aici inainte voi trai cu speranta ».
  • In timpul prohibitiei, actorul american William Claude Dukenfield, cunoscut sub pseudonimul Fields, venea, intotdeauna, pe scena, cu un termos in care se presupunea ca ar fi suc de grapefruit. Intr-o zi, in care unul dintre prietenii sai a vrut sa faca o gluma, acesta a intrebat: “Cine a pus suc de grapefruit in sucul meu de grapefruit?”.
  • Doi tati si doi fii merg la pescuit, fiecare prinde cate un peste, dar, la intoarcere, ei nu au decat trei pesti. De ce ? Pentru ca este vorba, de fapt, de un bunic, un tata si un fiu, deci nu sunt decat trei… Bunicul este tatal tatalui, iar tatal este fiul. bunicului.
  • Cu cat mai mult svaiter, cu atat mai multe gauri in branza respectiva. Si cu cat mai multe gauri, cu atat mai putina branza. Deci, mai mult svaiter, mai putin svaiter.
  • 0 + 0 + 0 = 0… si totusi, de trei ori nimic inseamna ceva.
  • Omul stie ca stie, dar nu stie cum stie.
  • Ceea ce este improbabil se intampla foarte des.
  • Platon spunea : « Ceea ce zice Socrate este adevarat ». Socrate spunea : « Ceea ce spune Platon este fals ».
  • Nu te poti scalda de doua ori in acelasi fluviu. Nimic nu este permanent, cu exceptia schimbarii.
  • Zhuangzi, un ganditor chinez din secolul al IV-lea i.Hr., spunea : « Intr-o zi, eu, Zhuangzi, am visat ca eram un fluture si zburam, fericit de soarta mea de fluture. Aveam constiinta de a fi fluture, dar nu si pe aceea de a fi om. Ma trezeam insa adesea si din nou eram eu insumi, Zhuangzi. De atunci, eu nu mai stiu daca am visat ca sunt fluture sau daca sunt un fluture sau daca sunt un fluture pe cale sa viseze ca este un om.
  • Paradoxul paradoxurilor consta in faptul ca, de cele mai multe ori, gandirea logica are absoluta nevoie de paradoxuri (considerate ilogice), pentru a progresa.

Sursa: http://destepti.ro/p...logica-perversa

 
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links