Jump to content
Facebook Twitter Youtube

SSD sau HDD – ce trebuie să ştii înainte de achiziționare


ManuDx2 - THE BOSS .
 Share

Recommended Posts

În prezent, dacă eşti interesat să achiziţionezi un dispozitiv de stocare pentru calculatorul personal, poţi opta pentru două tipuri de produse: HHD (Hard Disk Drive) şi SSD (Solid State Drive).
 
HDD-urile nu mai au, probabil, nevoie de niciun fel de prezentare. Sunt prezente în viaţa noastră încă de la primele calculatoare pe care le-am avut, însă tehnologia îşi arată de ceva timp constrângerile din cauza limitărilor de viteză, a componentelor mecanice care le fac vulnerabile la şocuri şi, nu în ultimul rând, din cauza consumului ridicat de energie.
 
Prin urmare, locul lor în carcasele PC-urilor este luat, încet dar sigur, de SSD-uri, care se bucură de o serie de avantaje în faţa HDD-urilor. Iniţial, preţul ridicat, tipic pentru o tehnologie nouă, a împiedicat creşterea po[CENSORED]rităţii acestora, însă pe măsură ce costurile pentru utilizatorul final scad lucrurile încep să se schimbe.
 
În cazul în care te gândeşti la oportunitatea să-ţi cumperi un SSD, trebuie să iei în calcul câteva dintre avantajele și dezavantaje pe care le aduc acestea. Astfel, în continuare îţi vom prezenta câteva informații de care ai nevoie în ceea ce privește HDD-urile și SSD-urile.
 
Durata de viață
 
Una dintre cele mai notabile diferențe dintre  HDD-uri și SSD-uri este durata de viață, generată de modul în care funcţionează dispozitivele. SSD-urile nu au componente în mişcare care să cedeze din punct de vedere mecanic, însă fiecare bloc al memoriei flash are un număr limitat de cicluri de scriere. Totuşi, în general, durata de viaţă a SSD-urilor este mai mare decât cea a HDD-urilor.
 
Atenţie însă la penele de curent: SSD-urile rezistă semnificativ mai puţin la întreruperile bruşte de energie electrică comparativ cu clasicele HDD-uri.
 
Viteză
 
Dacă sunteți în căutarea unui dispozitiv de stocare mai rapid, atunci opțiunea potrivită este un tot SSD. Acest dispozitiv de stocare a informației sunt mult mai rapide pentru că dispun de procesor . De asemenea, pentru HHD-uri este necesară sincronizarea unui cap de citire/scriere cu un plantan rotativ.
 
În prezent, vitezele de transfer ale SSD-urilor variază semnificativ de la un producător la altul şi de la un produs la altul, însă se încadrează în general intre 100-600 MB/s. În schimb, viteza unui HDD ajunge, teoretic, până la circa 140 MB/s, viteza reală fiind însă semnificativ mai mică în cele mai multe situaţii.
 
ssd-hdd-2.jpg
 
Rezistență
 
Și la capitolul rezistență SSD-urile stau mai bine. Aceste  dispozitive sunt mai rezistente la accidente, spre exemplu, pentru că nu dispun de părți mobile, fiind bazate în principal pe memorie flash sau DRAM. De asemenea, acestea rezistă mai bine și la fluctuațiile de temperatură decât HDD-urile.
 
Cu toate acestea, HDD-urile sunt, și ele, destul de rezistente la accidente dat fiind faptul că sunt dotate cu senzor cu accelerometru care care blochează sitemul în cazul în care laptop-ul cade.
 
Capacitate de stocare și preț
Datorită maturităţii tehnologiei, HDD-urile sunt alegerea ideală din punct de vedere al raportului preţ/GB, în special dacă ai nevoie de cantităţi mari de stocare. De exemplu, pe piaţa din România, HDD-urile de 2 TB costă de regulă între 350-400 lei, iar cele de 3 TB ajung, în cazul celor mai mulţi producători, la aproximativ 500 lei.
 
Spre comparaţie, SSD-urile dedicate utilizatorilor finali ajung la preţuri cuprinse între 600-1.000 lei pentru numai 256 GB şi cresc vertiginos în cazul capacitaţilor mai mari, până la costuri care nu sunt deloc atractive pentru clienţii obişnuiţi.
 
Merita însă remarcat că tendinţa este una de scădere treptată a preţurilor solicitate de producători pentru SSD-uri, iar acest lucru se va accentua pe măsură ce numărul de utilizatori creşte treptat, dar sigur.
 
Alte caracteristici
 
În ceea ce privește alte diferențe dintre aceste două dispozitive, ar trebui menționat faptul că  SDD-urile consumă mai puțină energie decât HDD-urile. SDD-urile sunt mai silențioase decât HDD-urile și nu se încălzesc atât de mult ca acestea. De asemenea SSD-urile nu produc niciun fel de zgomot in functionare.
 
În plus, trebuie avut în vedere și faptul că SDD-urile sunt alegerea potrivită pentru stocarea de sisteme de operare și programe, întrucât sunt mai rapide, de vreme ce HDD-urile sunt mai potrivite pentru stocarea de materiale.
 
Astfel, dacă ești în căutarea unui dispozitiv pentru stocarea informației digitale de calitate și dispui de bugetul necesar opțiunea potrivită ar fi un SSD. Cu toate acestea, dacă urmărești să achizitionezi un dispozitiv mai ieftin și care oferă mai mult spațiu de stocare atunci ar trebui să alegi un HDD.
 
Pentru maximum de performanţe, contează foarte mult şi tipul de conexiune suportată de SSD-ul cumpărat. În prezent, cele mai multe SSD-uri se conectează prin SATA3, iar noi îţi recomandăm să eviţi achiziţionarea unor dispozitive care se conectează prin cabluri SATA2 sau, şi mai rău, SATA, întrucât aceste interfeţe sunt mai lente. Desigur, pentru a beneficia de viteză superioară, este necesar ca şi placa de bază a computerului să suporte aceeaşi tehnologie (cu alte cuvinte, degeaga cumperi un SSD SATA3 dacă ai un computer vechi care abia suporta SATA).
 
ssd-hdd-4.jpg
 
Soluții SSD + HDD recomandate :
 
Datorită avantajelor şi dezavantajelor celor două clase de soluţii de stocare, în acest moment soluţia ideală pentru cei ce doresc şi performanţe, dar şi spaţiu de stocare, este o combinaţie între un SSD de 120 GB şi unul sau mai multe HDD-uri, în funcţie de necesităţi. SSD-ul va fi folosit pentru sistemul de operare şi programele zilnice, iar HDD-ul pentru stocare altor tipuri de conţinut.
 
E drept că preţurile HDD-urilor au crescut şi sunt încă în creştere, însă chiar şi aşa un HDD de circa 2 TB (obligatoriu la 7200 rpm) costă în jur de 400 de lei în acest moment.
 
SSD-urile pe de altă parte sunt ceva mai scumpe. Personal recomand SSD-urile Intel, care sunt suficient de rapide (nu însă cele mai rapide), dar impresionează în primul rând prin fiabilitate. O unitate de 120 de GB ar trebuie să fie suficientă pentru programele zilnice şi Windows, însă poţi opta şi pentru SSD-uri mai mari, după necesităţi .
 
Ca idee, Seria Intel 520 are un preţ de pornire de circa 400 de lei pentru versiunea de 120 GB, iar cea de 240 GB costă în jur de 600 de lei. Alţi producători oferă SSD-uri ceva mai ieftine, însă şi mai lente, precum seria Seagate 600 sau Kingston V300, ce pornesc de la circa 300 de lei pentru 120 GB.

 

ssd-hdd-3.jpg

 

Concluzii
 
Dispozitivele de stocare SSD încep să pătrundă treptat în calculatoarele personale, pe măsură ce preţurile de achiziţie scad, iar capacităţile de stocare încep să aibă valori decente cel puţin pentru sistemul de operare şi aplicaţii.
 
Datorită avantajelor pe care le au, SSD-urile sunt mai potrivite pentru rularea programelor, însă HDD-urile rămân fără îndoială mai atractive pentru filme, muzică şi alte tipuri de fişiere care necesită mult spaţiu.
 
Prin urmare, soluţia de mijloc, reprezentată de o combinaţie între SSD şi HDD, este una dintre cele mai bune metode pentru a te bucura şi de viteze mai mari de operare, dar şi de o capacitate generoasă de stocare.
 
Desigur, ar mai fi de discutat destul de mult pe marginea acestui subiect, însă te invit să comentezi dacă ai nelămuriri, întrebări sau observaţii.
 
Sursa: giz.ro
 
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links