Jump to content

Recommended Posts

Posted
Sa incepem prin definirea hard disk-ului. Acesta, prescurtat HDD (Hard Disk Drive) este un dispozitiv ce are la baza unul sau mai multe discuri magnetice (platane), capabile sa stocheze informatie digitala.

Parametri:
Capacitatea hard disk-ului: - este masurata in GB (gigabytes), 1 GB avand 1 miliard de bytes (octeti). Recent, s-a atins capacitatea de 1 TB (terabyte), adica 1000 GB.
Exemple: 80 GB, 320 GB

Viteza de rotatie a platanelor este viteza cu care platanele se invartesc, o valoare mai mare indicand un hard disk mai performant.
Exemple: 7200 rpm, 5400 rpm, 10000 rpm

Interfata hard disk-ului - desemneaza modul de conectare a hard disk-ului la placa de baza.
Exemple: Parallel ATA, Serial ATA, SCSI, USB 2.0

Timpul de acces - indica viteza cu care sunt accesate in mod aleator informatiile de pe disc.
Exemple: 11 ms, 20 ms

Buffer-ul hard disk-ului (cache-ul) este o memorie intermediara, de cativa MB, care ajuta la transferul informatiilor.
Exemple: 8 MB, 16 MB

Ce trebuie sa stiti in momentul in care doriti sa achizitionati un hard disk ?

Studiati bine capacitatea dorita inainte de achizitionarea hard disk-ului. Daca intentionati sa stocati multe filme si multa muzica, alegeti minim 320 GB. Daca urmeaza sa va limitati la o utilizare casnica (office, TV) iar filmele doriti sa le accesati de pe DVD, va puteti descurca si cu un hard disk de 80 GB.
Verificati daca placa de baza pe care o aveti suporta standardul hard disk-ului: Parallel ATA (IDE, UDMA) sau Serial ATA. Standardele Serial ATA II (SATA/300) si Serial ATA (SATA/150) sunt compatibile intre ele. Standardul SCSI este destinat serverelor.
Majoritatea modelelor existente pe piata au o viteza de rotatie de 7200 rpm.
Timpul de acces este specificat pur orientativ si nu reprezinta o informatie relevanta.
Este bine ca hard disk-ul sa aiba un buffer cat mai mare, dar, daca este depasita o anumita valoare, sporul de performanta adus devine minor. Un Buffer de 8 MB este inca o valoare buna.
Alegeti marca dupa preferinte; nu exista indicatii sau contraindicatii clare la acest capitol.
Unele modele sunt mai zgomotoase decat altele. Exista trei factori care genereaza zgomotul: motorul, deplasarea capetelor de citire/scriere si vibratia. Primul emite un sunet permanent, al doilea numai la citire sau scriere aleatorie (nu secventiala), iar al treilea in timp functionarii, fiind montat in carcasa intr-o anumita pozitie. Daca primii doi nu pot fi remediati, al treilea factor poate fi ajustat prin diverse produse destinate acestui scop (ex. saibe de cauciuc).
In cazul modelelor Parallel ATA, la instalare trebuie sa asezati corect jumperii de master/slave pentru ca hard disk-ul sa fie recunoscut corect.
Daca placa de baza nu are conectori Serial ATA, se poate achizitiona o placa de extensie (PCI, PCI Express) destinata acestui scop.
Daca sursa nu detine conectori de alimentare Serial ATA, va trebui sa folositi un adaptor sau, in cel mai rau caz, o alta sursa.
Daca doriti performante mai mari si/sau siguranta mai mare a datelor si daca placa de baza ofera aceasta functie, puteti realiza o matrice RAID.
Realizati periodic copii de siguranta ale datelor importante! Folositi in acest sens medii de stocare optice (CD, DVD), eventual un alt HDD. Nu uitati ca hard disk-urile, oricat de fiabile ar fi modelele recente, sunt componente in permanenta miscare, care in decurs de cativa ani tind sa se defecteze.
Hard disk-ul este o componenta fragila, sensibila la socuri mecanice si termice. Manevrati-l cu grija si asigurati-i o temperatura de functionare adecvata.
Modelele pentru laptop-uri au de obicei un format special, mai mic.
Exista si hard disk-uri externe, portabile, conectabile la interfete precum USB 2.0, FireWire etc.
 
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.