C3LL Posted July 25, 2014 Posted July 25, 2014 Temperatura dupa parea mea este cea mai mare problema la calculatoare si aceasta poate sa sara destul de repede peste 60 de grade pe procesor. De cele mai multe ori aceasta problema este data de lipsa constiintei utilizatorului fata de obiectul muncii sau de distractie. Ca orice lucru electric si electronic fiind electrostatic atrage praful mult mai repede decat orice obiect deoarece acesta are si ventilatoare de racire insa acestea de cele mai multe ori in decursul a catorva luni de zile se vor umple de praf. Cum se poate curata de praf un calculator am mai explicat pe aici, iar ideea de baza cu suflatul “nu cu aspiratul” inca o mentin. Probabil ca o sa va intrebati de ce inca un articol legat de curatarea calculatorului. Pai sincer sa fiu, cred ca de data aceasta fac un articol cu dedicatie pentru mine, pentru ca eu sunt lenesul care da sfaturi, iar ca si cismarul umblu cu “pantofii rupti in picioare” – 6 condensatori umflati si calculator necuratat de praf pe care il mai tin si pe jos. De ce am temperatura mare pe procesor? Aceasta a fost intrebarea care m-a fascinat vreo cateva luni de zile, insa in ultimele 2 saptamani am inceput sa disper deoarece nici pe Youtube nu mai puteam sa ma mai uit decat la filmulete care aveau rezolutia pana in 480p altfel riscam sa mi se stinga de tot calculatorul din cauza temperaturii ridicate care de cele mai multe ori ajungea rapid la 80 de grade celsius. Avand in vedere ca radiatorul de la procesor il curatasem de praf cu o pensula acu vreo 3 zile misterul temperaturii ridicate pe procesor sporea si mai tare pana cand azi m-am decis sa dau jos radiatorul ca poate o avea ceva ghemotoace de praf adunate si nu le vad eu. Dupa ce am dat radiatorul de pe procesor jos (trecand peste lenea imensa de care dau dovada cand e vorba de asa ceva), ce credeti ca am gasit? O lipsa aproape totala de pasta termica sau pasta termo-conductoare cum de altfel i se mai zice. Dupa ce am pus miraculoasa pasta terminca ia ghiciti cat aveam temperatura pe procesor in timpul vizionarii unui filmulet cu rezolutie 1080p (inimaginabil inainte de a pune pasta).Nici mai mult, nici mai putin de 58 de grade celsius, in cazul in care eu fataiam fereastra cu filmuletul pe tot ecranul doar doar o crapa sau o ajunge la o temperatura mai mare, ca doar eram in teste si vroiam sa fiu sigur ca pasta termica mi-a rezolvat problema. Ce e de retinut la problema incalzirii anormale a procesorului: curatati cat mai des unitatea de praf cand observati o temperatura anormala si stiti ca nu a-ti mai schimbat pasta pe procesor de cel putin 1 sau chiar 2 ani ganditiva ca va trebuie sa va faceti timp pentru a o inlocui ori sa chemati pe cineva care se pricepe si a mai facut acest lucru, deoarece nu e chiar asa usor pe cum pare. Pentru cei care isi doresc sa invete ei sa-si schimbe pasta termo-conductoare iata si un filmulet:https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aU2_uP9S9Gg#t=0Ps: Pentru cei cu procesoare Intel aveti grija la piciorusele de la radiator ce vin infipte pe placa de baza. Pentru cei cu AMD va trebuie putina forta ca sa apasati pe lamela ce tine radiatorul lipit de procesor. In ambele cazuri va trebuie cel putin: o surubelnita in stea (pentru suruburile carcasei) + una dreapta pentru radiator atat la Intel cat si AMD pasta termo conductoare vreo 10 lei daca nu ma insel rabdare si atentie sporita daca faceti acest lucru pentru prima data pentru cei incepatori aveti grija cum si ce desfaceti ca sa stiti cum vin puse inapoi – e de preferat sa luati notite cum au fost puse, iar aici cred ca fiecare are stilul lui de notatie si intelegere. 2
Recommended Posts