Javed Posted July 19, 2014 Share Posted July 19, 2014 Sapphire sunt cunoscuti pentru racirea lor Vapor-X inca din anul 2007, cand a fost lansat modelul HD3870 ATOMIC Edition, prima placa video care beneficia de technologia vapor chamber, care se folosea doar la nivel industrial. Modelul primit de noi in teste este un SapphireR9 290 Vapor-X Trixx OC. Acesta are un radiator imens din aluminiu, cu trei ventilatoare silentioase cu dimensiunea de 90mm si cinci heatpipe-uri, un heatpipe de 10mm, doua de 8mm si inca doua de 6mm. Propulsata de un chip AMD Hawaii pe 28nm, cu 2560 Stream Processors si o frecventa de 947MHz, placa are 4GB RAM GDDR5 tactati la 5000MHz. Sapphire au spus ca nu este destul asa ca au dat un mic overclock fata de versiunea de referinta. Procesoarele Stream au acum o frecventa de 1030MHz, iar ramii au fost si ei tactati la 5600MHz, memoria fiind pe 512Biti. R9 290 Vapor-X Trixx OC necesita o sursa de 750w, dupa spusele producatorilor, iar placa este alimentata prin cele doua mufe a cate 8 pini. Logoul Sapphire se lumineaza in 3 culori in functie de temperatura placii, albastru (de la 0 la 60C), galben (de la 60 la 80C) si rosu (de la 80C in sus), marja de eroare fiind de +/- 5C, asa ca va recomand sa folositi un soft adecvat pentru a verifica temperaturile. Pe spate placa este protejata de un scut din aluminiu, iar in lateral avem si un buton ON/OFF prin care se pot opri permanent doua dintre ventilatoare. Placa beneficiaza de doi conectori DVI-D, un HDMI si un Display Port 1.2. Porturile DVI-D suporta o rezolutie maxima de 2560×1600 iar HDMI-ul si Display Port-ul suporta maxim 4096×2160. Pe porturile HDMI si Display Port se poate seta si iesire audio 7.1 in format losless, iar Display Port-ul suporta MultiStream, oferind posibilitate utilizatorului sa foloseasca patru monitoare. In cutie gasim si cateva accesorii, un cablu HDMI, doua adaptoare molex pentru alimentarea placii, deci cine isi cumpara aceasta placa presupun ca are si o sursa adecvata, CD-ul cu drivere, desi va recomand sa descarcati ultimele drivere de pe siteul AMD, manual de instalare, si in final un mouse pad din plastic, branduit Sapphire. Sistemul de test a fost alcatuit dintr-un procesor AMD FX-6100 cu overclock la 4.5GHz, o placa de baza Gigabyte 970A-UD3P, 8GB RAM DDR3 tactati la 1600MHz si un SSD Kingston de 120GB. Pentru testare am folosit Metro Last Light, Dirt Showdown, 3DMark Ice Storme Extreme si Firestrike Extreme. Toate jocurile au fost setate pe detaliile maxime la o rezolutie de 1920 x 1080. In 3DMark Ice Storme Extreme am avut un scor de 94176 puncte. In Fire Strike Extreme a reusit un sa obtina un scor de 4477 puncte. In Dirt Showdown am avut o medie de 73.48 FPS-uri si un minim de 59 FPS-uri. In Metro Last Light se descurca foarte bine, cu o medie de 61 de FPS-uri. Concluzie In timpul testelor placa nu a depasit 74 de grade, ventilatoarele fiind silentioase, mult mai silentioase decat pe palciile HD79xx, chiar si la turatie maxima. Desi producatorii recomanda o sursa de 750watti, dupa parerea mea este prea mult, si nejustificat, atata timp cat mie tot sistemul in full load mi-a consumat 470watti. Placa este un best buy, are o racire foarte buna, cu mult peste ce se mai gaseste pe piata de la alti producatori, iar pretul este in jur de 2000RON. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts