Jump to content

Recommended Posts

Posted

Procesoarele: http://www.arenait.n...ll-desktop.html :

Intel lanseaza procesoarele Haswell desktop 

Cu ocazia Computex-ului, Intel a lansat noile procesoare cu arhitectura Haswell in lumea desktop. Dar, desi trebuia sa fie un tock, aceasta arhitectura nu reuseste sa se ridice la inaltimea asteptarilor si dorintelor noastre, oferind un spor de performanta peste

 

>> http://www.arenait.n...ge-desktop.html : prea mic pentru a fi luat in serios.

Mai mult, consumul electric si el in crestere pana la 84 W, este direct proportional cu suplimentul de viteza. Si asta desi Haswell ar trebui sa revolutioneze acest aspect, si sa aduca noi niveluri de economie. Poate in lumea mobila se va descurca mai bine.

Ne intoarcem pe desktop, unde sunt acum lansate 12 modele distincte, toate quad core-uri realizate in procesul tehnologic de 22 nm HKMG 3D, destinate unui nou socket LGA1150. Si pentru ca vor exista mai multe variante de componente interne, chip-urile vor varia in dimensiuni si numar de tranzistori. Pe scurt un Haswell desktop contine momentan cele patru nuclee CPU, controller-ul de memorie DDR3 dual channel de 1600 MHz, pana la 8 MB memorie cache L3, controller PCI-E 3.0, un nou regulator de voltaje, si GPU-ul. Doar ca acesta din urma variaza destul de mult. Cel mai intalnit este HD Graphics 4600 (aka GT2), cu 20 Stream Processors.

Dar putem avea parte in situatii speciale si de un Iris Pro Graphics 5200 (GT3), care este echipat cu 40 Stream Processors si are la dispozitie si 128 MB memorie eDRAM cu frecventa de 1600 MHz, memorie ce functioneaza ca L4 cache. Aceasta este un chip suplimentar de 84 mm2, plasat pe aceeasi pastila de siliciu (deci nu integrat nativ) si conectat la procesor printr-o magistrala de 50 GB/sec bidirectionala.

Acest chip a fost botezat Crystalwell, si este realizat de Intel intr-un alt proces tehnologic de 22 nm, gandit pentru eficienta. Astfel, memoria eDRAM consuma 0.5 – 1 W in idle si 3.5 – 4.5 W in full load. > Astfel, Haswell desktop masoara 177 mm2 si inglobeaza 1.4 miliarde tranzistori in varianta quad core GT2, si aproximativ 264 mm2 si undeva spre 2 miliarde de tranzistori in versiunea GT3.

Ca si arhitectura, Haswell inbunatateste unitatea de predictie, si sporeste memoriile tampon si structurile de date. Intel a adaugat si doua porturi noi de executie, ajungand acum la un total de opt, iar noul de instructiuni AVX2, FMA3 si TSX amelioreaza calculele cu virgula mobila. Totodata, memoria cache L1 are acum o latime de banda dubla, pentru un acces mai bun.

Regulator de voltaje, acum integrat in CPU, nu mai lasa pe seama placii de baza atribuirea voltajelor corecte la diferitele componente legate direct de CPU (placa video, memorie). Aceasta mutare asigura un consum electric redus in idle (cu pana la 20%), dar crescut in uz cu un maxim de 10%.

Au fost innoite si chipset-urile compatibile. Cel mai complet este, cum ne si asteptam, Z87. Acesta suporta pana la sase dispozitive SATA 600, si 6 port-uri USB 3.0 si 14 USB 2.0. Dar uita de batranul si simplul PCI. Mai jos avem Z85, H87, Q87, Q85 si B85, care toate pierd posibilitatea de multi GPU, dar castiga tehnologii de protectie sau management. Iar versiunile 85 se multumesc cu patru USB 3.0.

 

Dar in timp ce Intel a lucrat la reducerea consumului electric al lui Haswell, i-a somat si pe producatorii de placi de baza sa faca acelasi lucru. Iar circuite electrice mai eficiente, si componente cu pierderi reduse au realizat acest deziderat.

 

Totul se traduce intr-un spor de performanta la aceeasi frecventa de numai 10 – 15 %. Si subliniem aceasta aceeasi frecventa, pentru ca Haswell nu va creste la acest capitol comparativ cu Ivy Bridge (sau chiar si     Deci asta este tot ce primim. http://www.arenait.n...ge-desktop.html

 

 

Pe partea de GPU, lucrurile stau mult mai bine. HD 4600 ridica stacheta cu 25% deasupra lui HD 4000 din Ivy Bridge, si ramane la numai 25 – 30 % in urma lui Richland. Iar Iris Pro 5200 cucereste noi culmi, apropiindu-se neasteptat de mult de un  de la nVidia.

 

Pe principiul una buna, una [CENSORED], Haswell mai dezamageste la un capitol: potentialul de overclocking, acum redus fata de Ivy Bridge. Mai exact, cu racire buna cu aer abia daca se poate urca la 4.5 GHz, in ciuda posibilitatii de http://www.arenait.net/2013/04/17/overclocking-simplificat-la-haswell.html >> Si asta pentru ca arhitectura in cauza este gandita pentru mobilitate si consum redus, si deja este impinsa mult in sus (spre maxim) ca sa se preteze si pe desktop-uri.

 

 

Acum Intel a lansat 12 procesoare, dintre care 11 sunt destinate socket-ului LGA1150, iar ultimul (si singurul cu Iris Pro 5200) vine in format BGA sudat pe placa de baza. Pentru detalii aveti tabelul de mai jos

 

Review-uri detaliate puteti citi la http://www.anandtech...-i54560k-tested > http://www.legitrevi...cpu-review_2203 > http://www.xbitlabs....e-i7-4770k.html > http://www.xbitlabs....-i7-4770k.html� si http://lab501.ro/pro...i7-4770k-review > http://www.techpower...0K_Haswell_GPU/ > vedeti ce poate HD Graphics 4600, iar http://www.anandtech...74950hq-tested� ce stie Iris Pro 5200.  Macar Intel nu a modificat prea mult preturile de lansare ale acestor procesoare. Le-a crescut putin, dar nu atat de mult. Preturile in Romania sunt de 1450 lei pentru Core i7 4770K, si respectiv 1000 lei pentru Core i5 4670K.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.