Jump to content
Facebook Twitter Youtube

Eclipsa de soare in superstitii.


akN
 Share

Recommended Posts

imagesCA877ZJU.jpg
 
In India, oamenii cred ca aerul devine vatamator atunci cand soarele este acoperit de luna. Pentru a nu fi otraviti de atmosfera din jur, ei tin un post de 12 ore , timp in care nu mananca , nu se implica in activitati periculoase si se dedica rugaciunii. Acelasi lucru se practica si in vremea eclipselor de luna, dar perioada de post dureaza numai 9 ore.
Pentru a se purifica de efectele necurate ale eclipsei de soare, hindusii se imbaiaza in Gange si alte rauri pe care ei le considera sfinte.
 
Eclipsele de soare, evenimente astronomice explicate stiintific de multa vreme, continua sa fie intampinate cu subiectivitate pe diferite meridiane ale pamantului, conform unor traditii si obiceiuri consacrate. Indiferent cat de educati ar fi oamenii, astfel de schimbari spectaculoase ale naturii ii determina pe multi din ei sa arunce deoparte explicatiile logice si sa se agate de mituri si superstitii care au traversat secole sau milenii.
Tipetele si strigatele rasunatoare erau mijloace prin care oamenii din Roma Antica incercau sa alunge demonii care isi aruncau umbra asupra discului solar.
In multe regiuni ale lumii, se credea ca eclipsele apar atunci cand soarele este atacat de puteri  malefice, fiinte mitologice: o broasca uriasa in Vietnam, un jaguar in America latina, un dragon in Asia, un varcolac in Romania. 
 
ec4.jpg

 

In mitologia stravechii Chine, eclipsa era provocata de un dragon sau de un caine mitic care infuleca o bucata din discul solar, fiind vazuta ca o prevestire rea, anuntand o catastrofa naturala sau moartea unui imparat. De altfel, cuvantul chinezesc pentru eclipsa, “chih”, este echivalent cu verbul “a manca”. Pentru a salva soarele si a alunga dragonul, chinezii slobozeau pe cer focuri de artificii si faceau o harmalaie cat mai mare, agitand clopotei sau batand in gonguri, oale si tobe. Pana in secolul XIX, fiecare eclipsa solara prilejuia traditia de a se trage spre cer cu tunurile de pe navele marinei militare chinezesti .In mod asemanator, in Etiopia, se face cat mai mult zgomot si se practica diverse ritualuri in scopul reintoarcerii soarelui pe cer, eveniment sarbatorit apoi prin sacrificii de animale.
In Egiptul Antic, eclipsa solara era considerata drept un efect al luptei dintre zeul sarpe Apophis si zeul soarelui Ra, in care cel dintai ajungea sa triumfe. Pentru a readuce soarele pe cer, faraonul (descendent direct al soarelui) mergea in jurul templului lui Osiris pana cand eclipsa inceta.

  • I love it 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

WHO WE ARE?

CsBlackDevil Community [www.csblackdevil.com], a virtual world from May 1, 2012, which continues to grow in the gaming world. CSBD has over 70k members in continuous expansion, coming from different parts of the world.

 

 

Important Links