Jump to content

Recommended Posts

Posted

-> Informatii :

Windows a fost intotdeauna capabil sa spuna cam tot ce vrei despre ce contine calculatorul pe care este instalat : Hardware, Software, Drivere, etc. Aplicatia Informatii de sistem pune la un loc toate aceste informatii. Haideti sa vedem in detaliu ce informatii ofera aceasta aplicatie, cum sunt structurate si cum se foloseste.

 

-> Cum pornesti Informatii de sistem in Windows 7 :

Pentru a deschide aplicatia Informatii de sistem utilizand meniul Start, dati clic pe Toate programele/All Programs, apoi pe Accesorii/Accessories, pe Instrumente de sistem si, in final, pe Informatii de sistem. Ori puteti sa scrieti Informatii de sistem in caseta de cautare (vor fi returnate ca rezultate si celelalte instrumente pentru sistem). Aveti grija sa alegeti legatura rapida Informatii de sistem si nu scurtatura catre Sistem din Panoul de control/Control panel.

3iCrC07.png

O alta metoda de a porni aceasta aplicatie este sa mergeti la Panoul de control -> Sistem si securitate -> Instrumente de administrare.

Trebuie retinut faptul ca Informatii de sistem este o aplicaţie destinata afisarii de informatii; nu puteti face modificari, ci doar vizualiza detalii despre calculatorul dumneavoastra.

 

-> Cum pornesti Informatii de sistem in Windows 8 / 8.1 :

Din nefericire, in Windows 8 si Windows 8.1, acest instrument a fost ascuns de utilizatori. Nu are o scurtatura in ecranul de Aplicatii si, daca veti cauta dupa informatii de sistem pe ecranul Start, nu va fi afisata nici o scurtatura.
Totusi, puteti inca gasi acest instrument in Panoul de control. Aici, mergeti la Sistem si securitate si apoi la Instrumente de sistem.

bXrQlEl.png

In partea superioara a listei cu instrumente de administrare, veti gasi Informatii de sistem. Acest instrument functioneaza identic atat in Windows 7 cat si in Windows 8.

 

-> Prezentare in general a aplicatiei Informatii de sistem :

Cand deschideti Informatii de sistem veti vedea ceva asemanator cu captura de ecran de mai jos (imaginea arata ce contine calculatorul meu; pentru dumneavoastra vor fi afisate informatii diferite, in functie de ceea ce aveti instalat). Fiecare categorie din panoul din stanga este detaliata in partea dreapta a ferestrei. In partea de jos veti gasi o caseta pentru Gasire, unde puteti cauta informatii.

KiJaDZe.png

Spre exemplu, daca doriti sa aflati adresa IP a calculatorului dumneavaostra, introduceti IP in caseta de cautare si apasati pe Gasire.

Rezumatul sistemului reprezinta prezentarea generala a calculatorului dumneavoastra si a sistemului de operare. Veti gasi aici numele calculatorului si producatorul acestuia, precum si detalii despre BIOS si cantitatea de memorie instalata.

 

-> Resurse Hardware :

Categoria Resurse Hardware este plina de detalii avansate. Este destinata in primul rand pentru utilizatorii avansati sau profesionisti, utilizatorul normal probabil ca nu va gasi nimic util aici. Totusi, daca vreti sa intelegeti detaliile de aici, puteti accesa siteul Microsoft pentru informatii legate de acestea.

Exista aici si o sectiune numita Conflicte/Partajare unde, in functie de sistemul dumneavoastra puteti gasi sau nu informatii. In vremurile cand sistemul de operare DOS era la putere, conflictele IRQ erau de multe ori, o problema. Astazi nu mai este cazul, aceasta sectiune fiind destinata mai mult pentru completarea informatiilor, nu neaparat pentru avertizari legate de potentiale probleme.

zgHJ5Kr.png

Daca sunteti curios sa aflati mai multe despre IRQ-uri, dati clic pe secţiunea cu acelasi nume.

xDlUEO0.png

Sectiunea Componente ne arata detalii despre dispozitivele instalate. Pe calculatorul meu, Multimedia afisează doar informatii despre codecurile audio si video, despre care utilizatorul obisnuit nu trebuie sa isi faca griji, mai ales daca fisierele media sunt redate fara probleme de Windows Media Player.

Sectiunea CD-ROM arata asemanator cu captura de mai jos. Nu am inteles de ce Microsoft nu a modificat denumirea sectiunii, din moment ce nu prea mai exista calculator care sa nu aiba instalat un DVD-Writer.

yjFEEN8.png

Celelalte optiuni din panou sunt asemanatoare. Puteti afla detalii despre mouse, tastatura, dispozitive infrarosu (daca exista), hard-disk-uri, unitati optice, modem-uri (daca exista), adaptoare de retea si asa mai departe
Sectiunea numită Dispozitive cu probleme este asemanatoare cu sectiunea Conflicte. Dupa cum puteti vedea, am o problema cu un adaptor audio USB pentru care nu am instalat driverele corecte.

b8d9dfz.png

 

-> Software-ul si componentele sale :

Sectiunea Mediu program va arata diferit pentru fiecare calculator, deoarece contine informatii despre software-ul instalat, atat cel care a venit o data cu sistemul cat si cel instalat separat de dumneavoastra, la fel ca la sectiunea Resurse hardware, multe informatii sunt utile doar utilizatorilor avansati.

Aici avem disponibila si o sub-sectiune ce contine Driverele de sistem, unde apar o multime de drivere. Acestea provin de la Microsoft si ar trebui sa fie cam aceleasi pentru toti utilizatorii.

yKyuoto.png

 

-> De ce ar trebui sa vezi ce contine Informatii de sistem :

Raspunsul scurt este, de ce nu? E adevarat ca majoritatea informatiilor, la prima vedere, nu vor insemna prea mult pentru dumneavoastra probabil, dar este o metoda foarte buna de a afla ce se gaseste in calculator. Si, spre deosebire de alte aplicatii administrative, in Informatii de sistem nu putem sa stricam nimic, deoarece este doar un vizualizator de informatii.

Puteti folosi instrumentul Informatii de sistem pentru a afla rapid multe lucruri utile, precum adresa dumneavoastra IP, activitatile aflate in derulare si detalii despre ele, detalii despre adaptoarele dumneavoastra de retea, ce placa video aveti si ce drivere foloseste, etc.
Am folosit sistemele de operare de la Microsoft de multa vreme, si imi amintesc de momente in care a trebuit sa caut mult pana sa ajung sa fac sistemul de operare sa se inteleaga cu toate componentele. Mai ales cu modem-urile am avut aproape intotdeauna probleme, legate de obicei de IRQ-ri.
Primele versiuni de Windows sufereau si ele de aceleasi probleme. Dar Microsoft a lucrat mult la a corecta astfel de probleme, pe care la inceput le lasau pe seama clientilor (sau a tehnicienilor ce erau platiti de clienti pentru a face ca sistemele lor sa functioneze aaa cum ar fi trebuit), si fiecare versiune de Windows a fost mai bună decat cea precedentă. Imi place sa ma uit la Informatiile de sistem si să vad listele de "conflicte" ce nu cauzeaza probleme si imi place sa caut informatii despre termenii tehnici asa incat sa aflu mai multe despre ei.

 

-> Concluzii :

Sunt destul de multe siteuri web ce ofera extensii si instrumente cu Informatii de sistem, dar nici unul din cate am vazut nu ofera asa multe ca instrumentul Informaţiile de sistem din Windows. Daca veti folosi acest instrument veti afla tot ce vreti despre calculatorul dumneaoastra, fara a va expune riscurilor, prin a instala aplicati de pe internet.

 

Autor : 5000 de zile

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.